Tøj og mode

Er der forskel på tøj og mode? Ja, det er der forskere der mener. Tøj er noget, vi tager på, fordi vi vil beskytte os mod vinden, regnen, solen eller har brug for for at kunne udføre vort arbejde på en forsvarlig måde.

Tøj har udviklet sig meget gennem tiden. Ikke mindst arbejdstøjet, hvor der historisk set er blevet udviklet meget forskellige klædningsdragter til brug for forskellige erhverv. Tøj til bagere, kokke, skorstensfejere og tjenere har udviklet sig meget forskelligt gennem tiden og har fået hver deres karakteristiske træk, som i vidt omfang stadig findes. Ingen er i tvivl, hvis de for eksempel står foran en skorstensfejer – hans høje hat sender et signal om hans erhverv, som vi genkender på lang afstand.

Mode er derimod noget hele andet – mode er et komplekst univers, og der knytter sig mange forskellige betydninger til modetøj.

Tøj og status

Først og fremmest har modetøj været brugt til at give bæreren status. Det gælder både fortidens beklædning til royale og adelsfolk, kirkens folk og vore dages haute couture. Det er så dyrt tøj, at det ikke er for mennesker med almindelige indtægter, og på den måde sender brugen af modetøj et kraftigt signal om status, penge og position.

Haute couture – det at skabe unikke dragter til især kvinder – opstod i Paris i midten af 1800-tallet, og Paris har bevaret sin status som modeby nr. 1 lige til i dag. Gennem tiden er der opstået mange store navne inden for dette område. Også danske designere og modeskabere har kunnet hævde sig internationalt. Mest kendt i moderne tid er nok Erik Mortensen og hans læremester Holger Blom. Holger Blom dannede model til figuren Daniel Skjern i Matador, og Erik Mortensen drog efter en tid hos Holger Blom ud i verden og blev chefdesigner i det internationale modehus Balmain.

Mode bliver i høj grad brugt til at skabe identitet og stil. I dag handler mode ikke alene om luksus, udseende og materialer – det handler også om forhold som klima og miljø. Er man med på moden i dag, bærer man klæder, der er fremstillet med mindst mulig belastning af miljøet til følge, og der er stor diskussion i disse år om mulighederne for at skabe miljørigtig mode. Produktionen af tøj er miljøbelastende, så det har stor betydning at prøve at skabe mere miljøvenlig mode.