Fashion Revolution – en modebevægelse

Produktionen af tøj belaster miljøet. Det er baggrunden for, at bevægelsen ‘Fashion Revolution’ er opstået og i dag er den største aktivistiske bevægelse inden for mode. Der er også en afdeling i Danmark af den internationale bevægelse, der har hovedkvarter i Storbritannien.

Flere end 3,5 mio. mennesker har på den ene eller anden måde knyttet sig til Fashion Revolution, og der gennemføres hvert år en Fashion Revolution Week, hvor der sættes fokus på mode og den måde, den behandler miljøet på.

Modeindustrien belaster således klimaet med mere CO2 end flytrafikken og skibsfarten tilsammen – to områder, vi ellers omfatter som nogle af verdens tungeste forurenere.

Bevægelsens mål er at skabe en mere bæredygtig mode. Det handler for eksempel om at anvende råmaterialer, som ikke kræver så meget vand at fremstille. Bomuld er den store synder på dette felt, men der udvikles hele tiden alternative materialer af eksempelvis bambus, der ikke kræver så meget vand for at gro. Det handler også om at gøre forarbejdningen af råvarerne mere miljøvenlig – for at holde priserne nede, har vi i årevis produceret tøj i tredjeverdenslande på en måde, der har belastet miljøet uforholdsmæssigt meget.

Forbrugerne spiller en vigtig rolle ved at efterspørge mere bæredygtigt modetøj.