Høje hæle – evigt populære

Det kan godt være, at det er en lise at smide skoene med stilethælene efter en lang dag på kontoret, men rigtig mange kvinder ville ikke undvære disse moderigtige sko for penge. Høje hæle har vi kendt til siden 1500-tallet, da de blev brugt til at gøre både mænd og kvinder højere, men de sidste mange årtier har de høje hæle været noget, som især bliver brugt til kvinders sko – de højhælede sko får benene til at synes længere, fremhæver læggene og giver en rank og smuk holdning.

Den type høje hæle, vi kalder stiletter, blev opfundet i 1950’erne af den franske modeskaber Roger Vivier, som gjorde skoene ekstra elegante ved at forsyne dem med de høje og ekstra tynde hæle. Med Marilyn Monroe som fanebærer blev stiletterne hurtigt populære og moderigtige.

Kun i 1970’erne fik stiletten et dyk, for de meget feminine sko passede ikke ind i en tid med hippier og ligestilling. Stiletter blev forbundet med ufri kvinder, som man forventede skulle gå klædt mod kroppens natur.

I 1980’erne kom stiletten for alvor på mode igen, da Christian Louboutin designede sko, der passede perfekt til de moderne erhvervskvinder, der begyndte at indtage lederkontorerne på dette tidspunkt. Og siden har disse sko kun haft en retning – fremad.