Moden og miljøet

De fleste ved vist efterhånden godt, at moden er en miljøsynder, men de fleste ved også godt, at man selv kan gøre en del for at belaste miljøet mindre med sine valg af tøj.

En af de ting, man selv kan have indflydelse på, er valget af råstoffer. Hvis du har valget mellem et par strømper af økologisk bomuld og bambus, så væld bambus. Bambus er en hurtigt voksende græsart, som kan bruges til produktion af tøjfibre, og i modsætning til bomuld kræver den ikke de store mængder vand, som er med til at skade miljøet i de områder, hvor man dyrker bomuld. Og det er for så vidt ligegyldigt, om bomulden er økologisk eller konventionelt dyrket – mængden af vand til dyrkningen er lige stor, så det afgørende er, om man kan erstatte bomulden med et andet fiberprodukt – og her kommer bambus så ind som et fremragende alternativ.

Hvis du vil agere miljøvenligt rent modemæssigt, så kan du også vælge at købe tøj i en genbrugsforretning og altså på den måde undgå, at der skal bruges nye råvarer for at klæde dig på. Du skal bare være opmærksom på, at genbrug jo også engang har været nyt tøj – så du udskyder et forbrug, men erstatter det reelt set ikke.

I det hele taget er den bedste måde at være miljøbevidst i forbindelse med mode nok at se på, om man kan bruge sin eksisterende garderobe lidt længere, end man ellers havde planlagt. Der er måske ingen grund til at skifte hele indholdet af klædeskabet ud hvert halve år – prøv i stedet at lære lidt om, hvordan man kan kombinere din eksisterende garderobe med få, nye ting og på den måde få det hele til at tage sig nyt ud, uden at det er det. Mode i disse år handler i høj grad om at udnytte hvad man har og så kun købe lidt nyt, som kan give garderoben et pift.