Bæredygtig mode

Tekstil- og modebranchen er gennem flere år blevet kritiseret for, at branchen belaster miljøet i særlig høj grad. Når vi skifter tøj ud, inden det er slidt op, er vi med til at skabe et spild, og meget af tøjproduktionen har belastet – og belaster – miljøet. Bomuld kræver masser af vand, farvning udleder kemikalier – ja, der er mange hager ved modetøj.

Men der findes også bæredygtig mode, og det er blevet et issue i modeverdenen. Her vil vi give dig lidt vejledning til en række brands, som du kan købe med god samvittighed. Det kan være, fordi der er brugt recyclede råvarer til produktionen, at tøjet kan genanvendes på en enkel måde, eller at tøjet er produceret under forhold, der giver arbejderne ordentlige vilkår.

Hvis du har fordomme om, hvad bæredygtigt tøj er, så tager du fejl. Måske forbinder du det med batiktryk og indisk hør, men i den moderne verden er bæredygtig mode meget mere vidtfavnende. I det hele taget går vi mere og mere op i bæredygtig mode, og hvis du vil skabe sammenhæng mellem din tøjstil og din indretning, så du kan skabe en stil, du ikke behøver at ændre hele tiden, anbefaler vi dig at besøge netshoppen Familietapeter.dk, så du også kan finde en bæredygtig ramme for dit hverdagsliv her. Tapet og vægudsmykning er en central del af indretningen, og det er spændende at følge, hvordan farver, mønstre og stil svinger i takt med den øvrige mode. Hos Familietapeter.dk kan du se et meget bredt spekter af tidens stil.

Under Protection hedder et dansk brand, som vil fænge dig, hvis du er til smart undertøj og lingeri. Trusser og andre former for tøj er fremstillet i genanvendt polyester, så du er med til at holde verdenshavene fri for plast og andet godt, hvis du vælger dette tøjmærke.

Gestuz er også et mærke, der anvender recyclet polyester, og man kan både få nederdele og andre klædningsstykker.

Tomorrow fokuserer på denim, som de fleste elsker. Denim er en stor miljøsynder, blandt fordi det som nænt kræver en masse vand at dyrke bomuld. Men her anvendes bæredygtig denim, der er certificeret med Svanemærket og EU-blomsten – der er altså fakta bag de fine ord om bæredygtighed.

Designers Remix har valgt en anden tilgang til bæredygtighed. De har som en del modefirmaer sagt farvel til læder og pels og dermed til at bruge animalske produkter i deres kollektioner. Det vil tiltale veganere og andre, der ikke ønsker at bære tøj med animalsk islæt.

H&M forbinder du måske ikke med bæredygtighed, men de prøver sig i disse år frem med en række bæredygtige materialer til alle deres typer af beklædning og tilbehør. Det er bæredygtigt tøj, der er til at betale også på en SU.

Vi ønsker dig god jagt gennem den stadig mere omfattende bæredygtige del af modeverdenen.